Yeni Nesil Mobil İşlemci Snapdragon Nedir?

Hayatın her anında artık yanımızda olan akıllı telefonlar, işlemci gücüne göre performans göstermektedir. Bu nedenle de aldığınız telefonunun hangi işlemciyi kullandığı oldukça önemlidir. Yeni nesil işlemci Snapdragon, birçok teknoloji devinin kullandığı işlemcidir ve performansı ile rakiplerinden ayrışır. Peki, Snapdrgon işlemciyi bu kadar özel yapan nedir? Gelin birlikte bakalım.

Snapdragon işlemci hakkında detaylara inmeden önce üreticisi olan Qualcomm hakkında biraz bilgi vermemeniz faydalı olacaktır. 1985 yılında Amerika Kaliforniya’da kurulan şirket, kablosuz telekomünikasyon ürün ve hizmetleri tasarlamaktadır. Günümüzdeki en iyi mobil işlemcilerden biri olan Snapdragon’u üreten firma; akıllı telefon, akıllı saat, tablet gibi cihazlarında işlemcilerini üretmektedir.

Snapdragon İşlemci Ne Kadar Güçlüdür?

Snapdragon işlemci nedir?
Snapdragon işlemci, telefonunuzun performansını üst seviyede sürdürmesini sağlar.

Bilgisayar, akıllı telefon, akıllı saat gibi aygıtların ana işlem birimlerini oluşturan işlemci; verilen komutları yorumlayan, yürüten ve yongalardan oluşan tümleşik bir devredir. Yonga ise çok sayıda küçük anahtardan oluşan elektronik devrelere verilen isimdir. Snapdragon akıllı cihazınızdaki birimlerin çalışmasını kontrol eder ve birimler arasında veri akışını sağlar. Verileri değerlendirme ve yeni veri üretme işleri de işlemci üzerinde gerçekleşmektedir. Kısacası mobil işlemci, bir cihazın beynidir.

Qualcomm tarafından üretilen Snapdragon işlemciler; Snapdragon S1, S2, S3, 700, Snapdragon 800, Snapdragon 865 gibi isimlerle anılmaktadır. Bu işlemci kodları ana başlıklar olarak düşünülebilir. İsimlerdeki sayılarda buna göre değişir. Genel olarak işlemci numarası arttıkça sağladığı performans da artmaktadır. İşlemcinin güçlü olması aynı zamanda daha az enerji ile daha fazla performans kazanacağız anlamına da gelmektedir.

Örneğin; Snapdragon 800 serisi, üst segmentte yer alan en yeni yonga seti 888 ile donatılmıştır. 5G donanımına sahip olan bu işlemci AMR tarafından tasarlanan bir işlemci mimarisine sahiptir. 2.84 Ghz hızında çalışan Cortex-X1 işlemci çekirdeğine ek olarak 2.42GHz hızında çalışan 3 adet Cortex-A78 çekirdeği ve 1.8GHz hızında çalışan 4 adet Cortex-A55 işlemci çekirdeği bulunur. 5 nm üretim teknolojisine sahip olan işlemci, 7500 Mbit/s indirme hızı ve 3000 Mbit/s yükleme hızı sağlar. Bu da oldukça yüksek hız ve veri akışı anlamına gelmektedir.

Sıkça Sorulan Sorular

Telefon tamiri
Mobil işlemci performansı hakkında merak ettiklerinizi aşağıda bulabilirsiniz.
  • Snapdragon İşlemci Hangi Telefonlarda Kullanılmaktadır?

Birçok marka tarafından tercih edilen Qualcomm işlemciler; Samsung, LG, Xiaomi, Sony, Nokia gibi markaların modellerinde kullanılmaktadır. Andoid işletim sistemine sahip modellerin birçoğunda işlemci olarak görebilirsiniz.

  • Hangi Snapdragon İşlemci Daha Hızlıdır?

Genelde model numarası ile doğru orantılı olarak performans artmaktadır. Örneğin; Snapdragon 400 işlemciler, 800’e göre daha yavaştır. Günümüzde 800 serisi daha çok tercih edilmektedir ve 801, 815 gibi modeller daha çok görülmektedir.

  • Telefon Seçiminde İşlemci Ne Kadar Önemlidir?

Cihazın veri işleme hızı, batarya kullanımım süresi, veri gönderim hızı, internet hızı gibi aklınıza gelebilecek her türlü işlemi işlemci performansı belirler. Kötü bir işlemciye sahip olan cihazların şarjı daha az giderken birçok program veya oyunu açarken oldukça yavaştır. Ayrıca birden çok işlem yapmanızı da zorlaştırır. Video kaydından ekran geçiş hızına kadar tüm detaylardan en iyi performansı almak için iyi bir işlemciye sahip olan modelleri tercih etmelisiniz.